Monday, July 19, 2010

Tenang, tidak.

oh Salam smua 86 followers. hahaa. (budget cam ramai kan?) bile nak jadi 8ribu ni? waaaaaaahhh!

awak smua, saya amat tidak tenang. Ya Allah, sesungguhnya tak baek kan mengeluh? hmmm, cuba saya sedaya upaya untuk tidak mengeluh dan sentiasa melihat ke bahagian yang cerah (looking at the bright side) hahaha, bijak kan translation? ntah pape.

orang kata, saya dah cukup segala. saya kata, orang lain dah cukup segala. maka apa yang kurang? kesedaran. ya betul. kurang jugak sifat bersyukur. Beha, sila bersyukur. ye, baik.

oke, tak mau melalut dah. tapi kan, apa pendapat anda tentang karma? boleh ke percaya? (tibe-tibe macam rasa berdosa percaya pada karma, sbb mcm re-incarnation tuh tak betol kan?) maaf kan saya yang jahil. sape tahu boleh tolong explain?

saya tahu kisah silam dah lepas, dan harus dilepaskan. tapi ia memang berhantuuuuuuuuuu~

5 comments:

Mr Carrickfergus said...

karma by alicia keys ke? nice song i would say. hehe. tp u're rite, as far as i know karma is part of hinduism and xde kene mengena dgn islam. Karma kte paham as buat baik di balas baik, and buat jahat dibalas jahat semasa org tu still hidup di dunia. tp dlm islam tak semestinya nasib buruk yg kte alami tu berpunca dari perbuatan jahat yg kte pernah buat. even nabi2 dulu pun ditimpa masalah. but tidak mungkin musibah tu berpunca dari hukum karma. dlm islam it's more closer to konsep ujian dari Allah.

tp somehow i also believe what you give, you'll get it back. it's just a matter of time. wallahualam.

ps: karma by cokelat pon best gak.

beeRamza said...

haii mr oh-its-so-hard-to-spell-ur-name,

hahaha.

adoi, lagu karma by both alicia keys n cokelat mmg best! wee~ but karma in real meaning tak best. sbb slalunye kite akan sedar kehadiran karma ni bile dah TERLEPAS buat salah. kan? kan? pastu rasa takut sbb nnt ape yang kite buat kat orang tu, akan jadi balik kat kite..waahhh..skeriiii~

tp betol, kite kne pecaya qada n qadar Allah dah tentukan..=) kite kne tanggung salah kite, at least bile kite sedar, kite bertaubat, pohon maaf. kan?

saye stuju dgn awak! yeay!

ps: raya nnt tak balik ke? (waah, tanye mcm rumah sbelah-sbelah kan?)

Mr Carrickfergus said...

haha.

agree with u too. btol tu, at least kte tersedar bila dah buat salah. they said we learn so much from mistakes and failures. from success? nah.. not really. after all kita manusia biasa saja. yg penting kte allow diri kte untuk improve jadi yang lebih baik the next day. hehe.. :)

ps: raya tak sempat kt msia tahun ni. klass start 30 aug. dem. haih..

beeRamza said...

aiyoh!

dah brape lame tak balik mesia ni? well, takpe. ilmu tuh kan dicari sampai ke negri China. (saye mencari d pulau penuh orang cina = Penang). hahaha.

Mr Carrickfergus said...

oh tidak. dah kt mesia dah. 28 august ni pegi sana balik. 30hb klas start. hehe