Tuesday, January 19, 2010

pilihan.

pilih. nak y belah kiri ke kanan?

dalam hidup kite ni, kita sentiasa ada pilihan, takpun diberi pilihan. macam skang, ak memilih utk taip entri ni dulu, sbelum wat keje. walaupun nak kne anta pkul 2.30pm nnt. hhmm, kite bebas memilih, dalam apa jua bentuk keadaan pon. contoh laen, kalo kite pilih untuk blapar, jgn lah makan. tp boleh je kite pilih utk mkn, tp mkn lah dlm kuantiti siket. btul x? pilihan sbenarnnye, bg ak ade 2 je. nak tau tak. its either u want it, or leave it. kite boleh memilih utk kate kite tak suke which means tanak, or buat tak tahu juge maksudnye tanak atau kite bg positif vibes, its a yes sign obviously, or cakap terus je nak. see? get my point? YES or NO.

ak nak amek contoh dalam chenta. ade byk sangat teori cinta. maksud ak, utk memilih cinta. *oh, rasenye post ini influenced dari final episode Cinta Balkis smalam* hahaha. ok. teori-teori contohnya camni;

1. cinta pandang pertama which is ak tak tahu nk komen. susah kot, sbb kadang2 kite sendiri pon tak tahu is it real love atau nafsu smate. kan?

2. cinta selepas berkali-kali gagal bercinta. well, they said we were given several wrong-roads dalam hidup kite so that bile kite dapat y betul tu kite akan hargainya spenuh hati. hm, nak brape kali gagal ni?

3. cinta org yang mencintai kita. dulu, ade org nasihat ak. trime lah org y mencintai kite, bukan org y kite cintai. sbb org tu akn sayang kite gile2 ah. but now, heloo wake up. cinta tuh kan 2 hala. kalo kite tak syg die, die je syg kite wat ape?? puurrfhhh. teori ini leh pakai ke?

4. cinta y dirancang. contoh kahwen y makayah rancang lah. boleh ke? boleh? tak tau nak ckp jugak. nak ke kawen ngan org tak knal ati budi kite? ishhk, kang die tak suke ak ni asyek blogging je. tak pepasal lepas kawen dah takleh berbloggin. eeee...~ skerriii~

5. cinta y kita impikan. maksudnye ak suke ko, ak g ckp kat ko, ak wat ko suke ak. tp ak tak tau pon ko suke ak ke tak. erk, macam pakse org je? hahahaa.

6. cinta sbb terhutang budi. hmm, y ni camne? for sure anda (cehh, konon bukan ak) dikelilingi oleh org2 y cukup byk berbudi pada anda. n they seek for ur love. camne? camne?? jaaaaawaaabbb? haaaa...

7. cinta kawan? oh, isu ini sensitif. tp bg ak, kalo kawan = kawan lah. mmg akan sayang amat2 lah kat kawan. sbb mereka kawan. kalo mereka jd bf or gf. sayang tu dah bertukar bentuk. komitmen will rise in between. sure hilang ke-best-an menjadi kawan itu. betol?

daaah, pening nak pk dah. bagi ak, terpenting skali ialah RESTU family dan CHEMISTRY. sronok kalo tau makayah kite suke die. makayah die pon suke kite. kan? eh jap, terlari topik. ha, so skang. pilih lah. chenta y camne korang nak? chenta mane y btol2 wujud sbenarnye?

Cinta Balkis untuk Hassan lambat sangat, bile pk balik cam tak eklas je Balkis tu.. Hassan dah kne tembak nak mati baru nak cakap suke gak kat Hassan. ishk. tp takpe sbb anak die pon suke Hassan. happy ending betol! yes! yes!

dah. penat.

love.

p/s: chenta tu indah kan, dont ruin it!

27 comments:

kerolizwan said...

woahhh..you've been so much affected by the series. listening to your voice yesterday while watching to the series pun tau kau tgh nangis. hahaha....

im not gonna do any slight emo comment about your post. well..love is in the air. DANG! again. i keep repeating on this.

know something bee. will you change the CHENTA spell to CINTA. i find soul in CINTA. not CHENTA. hahahhaha

akuorangbiasa said...

amik hok kiri...same wit me...hehehe
(this topic is BIG n i think i've done talking bout it) :-D

Anonymous said...

for sure,kamu dah merasa semua cinta tu...so just buat pilihan as u said..cinta tu subjektif,lain org,lain cintanya.

just dont do a stupid things bila btl2 dah bercinta,sbb takut makan diri.

for sure yours family akan lebih rapat wid your friends nad thats the point of RESTU.

beeRamza said...

kerol: hahaa.chenta mcm klasik sket. siot je ko, ak tak nanges laaa weiii..~

akuorangbiasa: eh? amik hok kiri tuh gapo?

anon: friends bukan jalan mencari konklusi cinta sejati. purfhh! u n ur neva ending pointless assumptions of me fallin' in love with my frens. takpo, time will tell.

p/s: see, i can still differentiate ANONS. hahaha. everybody is unique in their own way.

beeRamza said...

akuorangbiasa: oohh! i got it! crocs tuh ko? whahahahha..kiri supo awok eh? hahaha..yo yo *ingat doh*

Anonymous said...

yela,bila nak family suka,terima sape2...yg paling dekat ialah kawan.

bila family xkenal kwn kamu,for sure dia xakan suka...

so.kwn akan dpt more point than another person yg lansung xditerjebakkan dlm family kamu.xbetul?

*my london english is not well,xfaham apa yang kamu tulis

beeRamza said...

oh Mr Anon, awk silap disitu, tak smua kawan direstui family. *and of coz ade beberapa org y stuju dgn statement ini*. no point for friendships. hahaa. bunyi macam kejam kan? tapi ntah lah, mungkin nnt kite dah tua esok2, kite tahu macammane nak mlihat dari sudut pandangan ibubapa.

=)

Anonymous said...

kecik ati bagi yg bersetuju dgn stetmen kamu....

so,what your choice?seems,kamu xakan kawin atau bencinta,maybe

beeRamza said...

time will tell. time will...

Anonymous said...

tell the time..yehyeh

beeRamza said...

heh? hok mano suh tell the time nih?? hahaha..

Anonymous said...

saya rasa cinta saya adalah jenis yang ke-8.saya suka!

beeRamza said...

aik? no. 8? manoow? cube explain sket~

Anonymous said...

tepuk tangan dengarkan bunyi, tepuk dada tanyakan rasa..tepuk dahi la kalau salah pilih dari no 1 hingga 7...apapun...percayalah pada hati sendiri...tkkan binasa apa apa...janji bonda mengerti...

ejai said...

Hmm..pelbagai bentuk CINTA mampu hadir dan singgah dlm hidup kita ini..Indah jika kita merasai dan memilikinyer,

Kadang-kadang kita tak sedar yg CINTA itu sebenarnyer ada di depan mata.

Cinta itu boleh dipupuk,dan x kan hilang Cinta itu sampai ke ahir hayat jika antara dua insan itu bijak & pandai menghargainyer..

Untuk CINTA itu pergi lebih jauh, sememangnyer restu famili itu sgt dituntut untuk kita nikmati rase CINTA itu lebih indah.(insya allah)

After all,Hidup ini kan saling cinta-mencintai..Feel the L.O.V.E
*wink*

ejai said...

oops, sebab ini entry PILIHAN.. bijaklah kiranyer membuat PILIHAN jika tiba masa dan ketikanyer..Kita membesar daripada segala pengalaman yg hadir dlm hidup kita, tidak kira kiri,kanan,atas, bawah depan mahupun belakang...Sebab itu dlm ape perkara pun ada istilah "OPTION" or "PILIHAN" itu..

ZooL said...

cinta itu indah..
tuan memegang cinta itu tak selalunya indah..
manusia biasa!

Anonymous said...

xperlu bercinta jika tiada realistiknya

sekadar membuang masa dan tenaga hati serta perasaan

carilah cinta realistik yg membawa ke jinjang pelamin

kata org,bercinta selapas kawin lagi berkesan.

beeRamza said...

ejai: dah tak reti nk menjawab bile encik ejai start bermadah nih. hwhahaha...btol3. ape2 pon hati kne ikhlas.

zool: tak smestinye manusia biasa tak leh mencipta cinta y indah. kan? smemangpon kite smua ni manusia biasa...

anon: =)

p/s: sbenarnye dah pening byk anon. dah give up. takleh teka dah. hahahaha

p/s/s: entry ni pasal pilihan, smua option2 cinta d atas kecuali y ke 8 (hahaha) tiada kene mengena dlm hidup penulis.

grr~

Ceghi said...

kamoo tampak hepi..yeay!

ZooL said...

cinta tidak perlu dicipta..
cinta itu mmg ada..
sama ada seseorg pandai menerima dan memegang cinta itu..
atau hanya bermain saja..

mmg la...itu la sebab zool tulis manusia biasa

beeRamza said...

abamceghi: alhamdulillah~

hehik..tok saba nap bejalam2 besamo kamu nisss...!!

zool: aiseh, beha kurang paham sket bahse bunge2..hahhaa..

ZooL said...

dan dan tak paham :p

akufiqir said...

banyak nyer posting kat sini..sampai 23 posting..mine will be the 24th..kesimpulannya cikBee?? apa kesimpulan pada 7 - 7 jenis chenta nih..?? bagik saya semuanya tak betuii...mana ada chenta...chenta tak exist..."sayang" yer..Chenta hanya milik Maha pencipta...perghh wa plak dah melalut nak berbunga nih..anyway..for the sake of "freedom of speech.." all the postman in this comment is lying to themselves..hahahaha including me..perghh wa tlh create stetment yg sensasi nih...apa apa pun..wa dah mcm nak felad je dlm posting nih..tq...

ejai said...

Ahlifqir,

Who is lying?.dont assume, all the commentar is lying "For the sake of "freedom of speech" I believe in what i am commenting,but dont ever, accuse of LYING..Semua org ada pandangan maksud C.I.N.T.A..kdg2 ape yg kita nak tulih ni boleh jadi satu "Metaphor" atau satu "Kebenaran"..ikut la pada yg menulis, yg nak memahami yg nak menerima mahupun yg nak komen..

P/s:don;t simply accused ppl LYING bro dlm ni..I believe in "RESPECT" others ppl feeling.if there is a dispute, settle sendiri, dont get others ppl in..

edzahid said...

Love: Chance or choice
When we meet the right person to love, when we're at the right place at the right time.
That's a chance.

When you meet someone you're attracted to, that's not a choice.
That's a chance.

Being caught up in a moment (and there are a lot of couples who get together because of this) is not a choice.
That's also a chance.

The difference is what happens afterwards. When will you take that infatuation, that crush, that mind, blowing attraction to the next level?
That's when all sanity goes back; you sit down and contemplate whether you want to make this into a concrete relationship or just a fling.

If you decide to love a person, even with his faults, that's not a chance.
That's a choice.

When you choose to be with a person, no matter what.
That's a choice.

Even if you know there are many people out there who are more attractive, smarter, and richer than your mate, and yet, you decide to Love your mate, just the same.
That's choice.

Infatuation...crushes...attraction...comes to us by chance.

But,
True Love that lasts...is truly a choice.
A choice that we make.
I do believe that soul mates do exist. That there is truly someone made for you. But it's still up to you to make the choice if you're going to do something about it or not.
We may meet our soul mates by CHANCE, but loving and staying with our soul mates is still a CHOICE we have to make.
We came to the world not by finding someone perfect to Love...
BUT to learn how to Love an imperfect person perfectly...

beeRamza said...

oh mai,

hidd..

baru tprase ur comment.

*deep thinking*

oh. soulmate~~~ where are uuuuu~???!!